luni, 28 aprilie 2008

Braila stie aceasta de ani buni!

Nimic mai adevarat din cele scrise in brosura electorala a domnului Dumitru Nicolae, recunoscut primar gospodar si persoana cinstita, anume ca Galatiul a fost vitregit de sprijinul central pe timpul mandatului Aliantei DA cit si a guvernarii PNL. Organizatia PSD la Galati e puternica ca si cele ale PNL si PDL, lucru care s-a vazut si in Consiliul Local unde diverse proiecte au fost blocate tocmai datorita culorii politice a primarului cit si a intereselor de la centru care deseori au facut regiunile sa sufere.
De altfel Romania nu si-a gasit calea, a iesit de pe orbita planificarilor care defineau o linie a orizontului si s-a indreptat catre necunoscut si ratacire.
Descentralizarea despre care se vorbeste in Europa tine cont de particularitatile regiunilor, despovareaza guvernele si structurile centrale de greutatile unei planificari si organizari complexe si birocratice si ofera sanse reale regiunilor sa se dezvolte mai rapid, sa recupereze raminerile in urma.
Poate ca la Galati rupturile de ritm si decalajele nu sunt atit de mari ca la Braila, dar nevoia ca orasul sa fi avut un independent se resimte, el ar fi deblocat tocmai luptele si deciziile de la centru, ar fi creat coeziune si solidaritatea tuturor actorilor politici si a grupurilor de interese pentru ca regiunea sa mearga inainte si sa nu stagneze.
Realitatea momentului consimte nevoia de primari independenti, o marturiseste chiar domnul Dumitru Nicolae in brosura sa cind partidul sau, mare si puternic, a fost deseori neputincios il a il sprijini cu consistenta de care avea nevoie.
Ca independent liberatile de miscare si argumentele nu mai sunt ale partidului ci ale orasului, comunei sau satului care te-au ales si atunci ei au nevoie de crestere si de rezultate.
In timpul guvernarilor partidelor politice majoritare, anumite zone pot suferi pentru ca sunt de alta culoare politica, de la centru e un joc politic, din teritoriu este saracie si suferinta.
Un primar independent apartine orasului, un primar de la un partid apartine si executa ordinele partidului care poate avea prioritati diferite de cele ale orasului.
Braila stie aceasta de ani buni!

Niciun comentariu: