vineri, 2 mai 2008

2Mai - Ziua Tineretului - unul dintre motivele pentru care Lucian Tilea candideaza la Braila

In fotografie il puteti vedea pe tinarul Lucian Tilea intr-un moment sarbatoresc al Zilei Tineretului in anii '80, i se citeste pe chip fericirea, veselia si bucuria de libertate.
Astazi este ziua lor la nivel national, zi inceputa ca traditie pe timpurile lui Ceausescu, pentru ca Tovarasul stia si PR si voia sa construiasca un gen de imagine tinarului conducator celebru prin adevarul enuntat: 'Cite case a construit tata (Ceausescu adica), voi (adica poporul roman) nu o sa fiti in stare nici macar sa le zugraviti!'
Tinarul Conducator nu a mostenit tronul Tovarasului.
Ziua de 2Mai a ramas insa a tinerilor, ca prilej de bucurie si relaxare, fiind pe vremuri una din putinele zile care nu se sarbatoreau prin munca.
Dupa Revolutie, ceva mai tirziu chiar, prin 2005 s-a decis ca 2Mai sa redevina Ziua Tineretului, bucuriile ar trebui sa fie altele nu numai nesarbatorirea prin munca.
Asa ca cei intre 18 si 35 de ani pot beneficia, mai ales prin capitala de concerte, Noaptea Alba a Muzeelor si alte manifestari, in special culturale. 2Mai in 2008 pica si vineri, de Izvorul Tamaduirii.
Candidatii politici in Galati si-au lansat marile afisaje, mashuri pe cladiri, Andrei Lisinchi la intrare pe stinga pe un bloc portocaliu si Marius Stan pe Hotel Faleza.
Nu am auzit un politician local sa felicite tineretul, e un prilej, ar fi trebuit sa isi vada interesul, sa se faca vazuti, sa se faca auziti, sa iasa din contingenta si mediocritate, sa se afrime, sa se vada ca sunt luptatori.
Sunt idealist, iertati-ma!
M-am intilnit cu Lucian Tilea la Braila, am discutat despre nemanifestarile din oras, despre cum orasul este amortit si fara vlaga si am ramas perplex la intrebarea:
'Daca ai fi pensionar ti-ai dori un concert cu lasere sau ai dori sa auzi eventual abia susurind fanfara in parc?'
Adevarat! Pensionarii sunt curtati cu pachete de Pasti si prosteli pentru ca ei sunt Soldatii Sperantii si se duc la vot crezind in minciunile cu care toto sunt hraniti.
Sincer iubesc fanfara dar parca inca as opt apentru varianta cu lasere chiar daca nu mai am 35 de ani.
Apoi Lucian Tilea a scos dintr-un sertar fotografia pe care am postat-o, de cind era tinar, o fotografie facuta pe 2Mai dar in anii '80, o zi racoroasa, deci un plus de tristete. Plouase atunci.
'Ma simt ca atunci mi-a spus si acum, astazi in 2008, de parca timpul a stat. Da, asta e un motiv foarte serios pentru care candidez pentru primarie, a continuat el, problema e citi dintre noi, vor intr-adevar sa vada spectacolul cu lasere pe stadion, e posibil chiar sa ploua. Bucuria e mai mare dar avem curajul?'
Nu stiu ce sa-i raspund, ma gindeam insa ca i-ar fi prins bine daca si-ar fi agatat pe vreun bloc posterul gigantic, cu faruri si reflectoare.
Daca nu merge in Braila, ca e campanie electorala si are competitori, atunci in Galati ar fi gasit vreo latura de bloc ca sa isi expuna posterul si oferta electorala, pentru ca oricum braileni ivin in Galati sa se simta tineri.
Problema insa e aceeasi, banii sunt in alta parte, la ei si ei apar pe giganticele afise electorale.

Un comentariu:

vedeumbre spunea...

Emotionant pana la lacrimi, fara nici o urma de gluma. E trist, suntem tristi si traim intr-un oras GRI; cumva Bacovia era brailean?